fredag 25 december 2009

Stiltje i Sydney

25 december. Det känns som ett vakuum. Inte en människa är i rörelse, utan alla verkar ha placerat sina bakdelar i släktingarnas soffor och med snålvattnet rinnandes inväntar de julmiddagen.

Men inte familjen Borglin.

Julen firas den 24 december – oavsett snötillgång! Att julaftons förmiddag tillbringades i poolen och därefter på en strand istället för i en pulkabacke blir ett roligt minne, om än inte speciellt juligt.

Årets julbord hemma hos familjen Dahlstrom bestod av kalkon med traditionellt tillbehör samt räkor, sill, carpaccio, romtoast och sallad. Gottgottigottgott! Tomokos föräldrar var också på plats, vilket innebar lite merjobb för Tomoko att översätta. Men tänk vad leenden och huvudnickningar gör för att man ska känna sig delaktig i samtalet trots att min japanska är lika obefintlig som deras engelska.

Vid halv åtta-snåret utbröt stora kramkalaset. Det var hög tid att bege sig till Brisbane Street och julklapparna under plastgranen (som faktiskt barrar!!!). För första gången i världshistorien låg där en helt ”lagom” mängd paket. Barnen tindrade med ögonen, som barn ska göra, när pappret avlägsnades. Ett och anat julrim hade diktats och Aladdinasken, samt Jonas smarriga julkola stod på bordet och glögg fanns i glasen. I bakgrunden hördes svenska julsånger. Just i denna stund fanns det faktiskt en aningens julvibb i huset, trots att terrassdörren stod på vid gavel för att släppa in kvällsbrisen och cikadorna gjorde sitt bästa för att överrösta varandra.

Barnen somnade efter ett kapitel av Mio min Mio och Jonas och jag krashade i soffan. Väldigt skönt!

Idag var det en historisk dag: Vilma slurpade i sig sin sista välling. Det är fortfarande en gåta hur vi lyckades föra in ett och ett halvt års vällingranson över den superstrikta Aussiegränsen. Vi måste ha överraskat dem fullständigt med våra låddor vars innehållsdeklaration var något luddig eftersom vi inte hittade något engelskt ord för välling.

Frågan är om det kommer att gå lika lätt att få ut alla snäckor som jag har samlat på mig...

Inga kommentarer: