måndag 8 juni 2009

Citrusplockning i solen

Måndagen skulle ägnas åt clementinplockning, bestämde vi på söndagen. Och för att få ut mesta möjliga av besöket tyckte Jonas att vi skulle försöka komma iväg så tidigt som möjligt. Inga protester från min sida eftersom det lät rimligt och bra.

Men när väckarklockan drog igång medan vi alla fyra fortfarande låg och sussade huller om buller i vår dubbelsäng kändes det väldigt tidigt. Speciellt med tanke på att Vilma sällan vaknar senare än halv sju, och nu låg hon och drog timmerstockar. Jag borrade huvudet djupare ner i kudden och Jonas stängde av klockan. Några minuter senare drog den igång igen. Denna gång var Jonas lite snabbare. Min kommentar till det hela var:
- Du, känns inte detta lite väl ambitiöst?

Det grymtande svaret kunde uttydas som att det var NÅGON som hade lekt med väckarklockan och satt larmet på ringning. Då vaknade Vilma, morgonen hade börjat.

Jonas och jag låg kvar ytterligare någon timme i sängen (eller två kanske det blev till slut) innan vi masade oss upp, fixade frukost och fick in alla i bilen. Mot citrusplockningen!

Resan tog två timmar, men då hann vi stanna på ett trevligt café längs med vägen – verkligen in the middle of nowhere. Helt uppvuxna i ett bönland var de då inte eftersom de utan att blinka kunde ta 52 dollar betalt för två kaffe, två äppeljuice, två äppelkakor (världsklass!) och två portioner plättar. Över 300 spänn…

Väl framme bland de dignande clementin-, lime- och citronträden mötte vi upp familjen Dahlström. För er som aldrig varit på en citrusfarm kan jag tala om att det inte helt oväntat doftar ganska friskt. Dessutom är det en tid på året då luften är ganska hög och klar, men temperaturen i solen ligger ändå runt 20-strecket. Väldigt skönt med andra ord.

Elva kilo clementiner, lime och citroner senare åkte vi via en lekpark och ett stopp på ett vedervärdigt lunchställe (kompenserade förmiddagens fikaupplevelse med råge) hem till familjen Dahlström på middag.

Nu ligger Jonas och läser Katten Gustaf (eller Kapten Gustaf som Vilma sa i början) för två citrusstinna barn. Skulle inte bli helt förvånad om vi alla vaknar med utslag över hela kroppen i morgon bitti – våra kroppar har nog utsatts för en svår c-vitaminchock.

Inga kommentarer: