onsdag 4 november 2009

Ptrooo, Australien!

Igår vid tresnåret stannade Australien upp. Detta fenomen hade inget med den 37-gradiga Sydneyhettan (!) att göra, nej det var helt enkelt dags för det anrika hästloppet Melbourne Cup. Det är inte för inte som loppet kallas The Race That Stops the Nation (och jag tror inte heller att det var en slump att riksbanken valde att höja räntan just denna dag...).

I Melbourne är det närmast helgdag och affärer och kontor lär vara stängda. Istället piffar människorna upp sig från topp till tå – damerna med tjusiga hattar och herrarna har kostym. Champagnen flödar och canapéerna står som spön i backen på de olika tillställningarna som anordnas överallt. Resterande landet har inte varit sena att hänga på, överallt har det laddats inför kusarnas lopp. Pengarna som har satsats lär uppnå ofattbara summor.

På Jonas jobb ekade det i korridorerna efter lunch, det var bara icke-australiensarna kvar vid sina skrivbord. I affärerna var det närmast folktomt när Vilma och jag letade efter badbrallor timmarna innan, och när vi kom till skolan stod skolpolisen John med hörlurarna på så att han inte skulle missa racet.

På väg till yogan samma kväll såg jag ett antal galanta damer och herrar på väg hem. De fjäderprydda huvudbonaderna vippade lite extra efter all skumpa och gången var inte helt spikrak.

Med all respekt Nisse och Peter, men det är ju bara ett hästlopp. Håhåjaja.

Inga kommentarer: