torsdag 5 november 2009

Vvviiiilllllmmmmaaaa llllääääässssseeeerrrr

Häromdagen fick Vilma en pärm från Manly West School. I den låg allehanda information om skolstarten, bland annat tips för föräldrarna om hur deras barn bäst kan öva på läsning och skrivning. Personligen trodde jag att det var just det som barnen skulle lära sig i skolan.

Vilma, däremot, ville genast öva på läsandet. Bokstäverna har de tränat på på dagis så de känner hon igen. Däremot blev Jonas och jag smått överraskade att hon faktiskt har greppat hur man ljudar ord. Nu har hon ju inte direkt valt den enklaste boken – i hennes värld är det en barnbok, men det är snarare en liten informationsbok för föräldrarna att läsa för barnen eftersom orden inte är helt lätta (teacher och library är kanske inte de första orden man ger sig på).

Igår satt barnen i soffan med boken mellan sig. Alvin läste högt och Vilma satt med stora öron och sög åt sig. Därefter ”läste” hon boken. Hon visade sig ha en imponerande förmåga att komma ihåg och lyckades faktiskt att ljuda ett och annat ord.

Ikväll är det en högtidsstund för Vilma. Då ska även hon få ligga i mitten av dubbelsängen och läsa högt för oss andra – precis så som Alvin gör om kvällarna för Jonas/mig och Vilma. Vi snackar mallgroda!

(fotograf: V. Borglin)

3 kommentarer:

moments sa...

Visst är det stort ögonblick när de greppar att de ska sätta ihop bokstäverna. Det är en milstolpe helt klart. Men som förälder sätts tålamodet åter på prov - det går ju inte direkt jättefort att komma igenom en text....

Cilla sa...

Stort - och sorgligt! Tiden går så himla fort!!!!

haboborna sa...

Vilma! Man kan inte lära sig att läsa innan man börjar skolan, för då kan mormor bli arbetslös fast...
det kanske inte är så dumt så heja på.