onsdag 15 juli 2009

Gratis är gott

Barnen har haft en stor saftig morot hängande framför sig i två månaders tid. Det har handlat om att arbeta ihop hundra streck för att efter det hundrade strecket få åka till spelaffären och köpa ett spel till sina Nintendo DS.

För att få ett streck så har de varit tvungna att plocka undan efter frukost, middag och kvällsmat (lunchen undantagen eftersom Alvin äter sin i skolan – Vilma har fått plocka av ändå!) och ställa in disken i diskmaskinen. Dessutom ingick bäddning i streckuppgifterna.

Till saken hör att när de väl har jobbat ihop sina streck så måste de fortsätta med uppgifterna. Deras påhittiga föräldrar har redan kommit på vad nästa streckomgång ska innehålla för uppgift, nämligen att sova i egen säng.

I början var de otroligt energiska, och bäddade och dukade undan för allt vad tygen höll. Några veckor senare var det inte lika kul och de valde istället att avstå från streck istället för att plocka in i diskmaskinen (till diskbänken var de i alla fall tvungna att ta disken). Inte helt oväntat var det oftast Vilma som av lättja avstod från streck.

För två veckor sedan fick Alvin ett ryck när han på riktigt insåg att det låg ett spel och väntade på honom om han bara la manken till. Tjo vad han plockade undan och bäddade, och han fick med sig syrran i andra andningen också.

Igår kväll hade han nästan svårt att somna eftersom sista strecket skulle inträffa redan vid frukosten nästa morgon. Det var också en morgonpigg Alvin som redan vid sex bad om att få frukost – i vanliga fall får man truga i honom en macka eller yoghurt vid åttasnåret.

Mycket nöjd satte han dit sista strecket vid sitt namn. Moralmamman var genast framme.
- Visst är det kul att få någonting när man verkligen har kämpat för att få det istället för att bara få?
Kort tystnad och sedan log Alvin stort.
- Men bara få är inte så dumt det heller!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Vilket bra system! Strecksystemet. Hmmm, vard att prova. Jag har kort klistermarken pa en karta (av typen ett klistermarke for sangbaddning, tva for att sova kvar i sin egna sang, ett for baddning, osv). Det funkade okej, tills Alec (9) insag att det var trist och orattvist att Elsa (4) skulle fa tva klistermarken bara for att sova i sin egen sang - "att sova ar val inget konstigt, man bara ligger ju dar" anmarkte han, och det stammer ju pa satt och vis. Men i mammas och pappas ogon ar somnen vard tva stickers. Kanske tillochmed fler om jag verligen tanker efter. Kramar pa er allihopa! Va fina ni ar! Jag vill se fler kort!

Cilla sa...

Sova i egen säng är värd tio stickers, men det kommer du aldrig att få Alec att förstå!

Alvin tappade dock visst intresse för att plocka undan efter sig resten av dagens måltider - men han gjorde det efter lite tjat.

Kram!