söndag 7 december 2008

Avsaknad av julkänsla

Jag minns ett julkort som familjen Ericson fick för många år sedan – troligtvis i slutet av sjuttiotalet. Det var familjen Holmberg som vid den tiden bodde på Hawaii, och julkortet föreställde Giggi framför julgranen – i bikini.

Det var något av det konstigaste jag hade sett. Tänk att fira jul i bikini – som om det vore sommar!

Och här är vi nu. I trettiogradig värme, poolbad och solkräm samtidigt som varenda butik och husfasad har blinkande kulörta lampor och tomtar i överflöd. Att ta in färska blommor från trädgården bidrar ju inte direkt till julkänslan.

Barnen är lite besvikna på julpyntet som vi i dagsläget lyckats få ihop. Adventsljusstake med två tända ljus, adventsstjärna från IKEA (fanns bara i blått) och några julgranskulor som hänger i barnens taklampa. Tack och lov har barnen fått julkalendrar, så vi följer Skägget i brevlådan via nätet. Har dock lovat Vilma att vi ska köpa någon tomte i morgon och sätta upp. Granen är emellertid inköpt. Plast. Say no more.

Till skillnad från alla aussisar så siktar vi in oss på att fira jul den 24 (tjyvstart med en dag). Vi ska fira ihop med kusin Johan och hans familj, vilket kommer att resultera i en härlig mix av svenska, japanska och australiensiska traditioner.

Det blir picknick på stranden på förmiddagen och framåt eftermiddagen dukar vi upp julbordet bestående av köttbullar, Janssons frestelse och allehanda skaldjur. Endast några få julklappar kommer att delas ut (hur vi ska få barnen att gå med på detta är fortfarande en gåta).

På morgonen den 25 fortsätter nämligen julklappsutdelningen (familjen Borglin ska sussa över hos Dahlströms). Fick igår lära oss att här är det tradition att lägga fram en kaka och en morot på kvällen den 24. Då, under natten när alla sover, kommer tomten och biter ett bett av kakan, medan Rudolf tar ett bett av moroten.

Oavsett avsaknad av traditionell julkänsla så lär det här bli en jul att minnas så länge man lever. Och med lite tur så kanske ni kan få se en bild på oss alla framför plastjulgranen – i badkläder.

Inga kommentarer: