söndag 14 december 2008

Salta bad och pepparkakshus

Idag har det varit kontrasternas dag. Förmiddagen ägnades åt julklappsinhandling (Jonas), lek med Jack och Thomas (Alvin och Vilma) och the och skitsnack med Sarah (jag).

Därefter begav vi oss ner till Manly beach där Alvin hyrde rullskridskor och Vilma susade omkring på sin cykel (alltid lite hjärtattackvarning när hon åker på cykelvägen som löper parallellt med de parkerade bilarna). Som avslutning på sommardelen av dagen så hoppade vi i böljan den blå med våra bodyboards – barnen ville testa.

Därefter började juldelen. Jonas hade handlat julgransljus som han satte i granen (de jag hittade i IKEA-kassen hade en vit elsladd, så den slingan åkte upp i barnens rum istället). Nu snackar vi tio glödlampor i vanlig storlek i rött, grönt, gult och blått. Inte farligt tacky…

Sedan åkte pepparkaksdegen fram – nu skulle här bakas pepparkakshus. Jonas var som vanligt ansvarig för detta. Utifrån den egentillverkade husmallen kavlades det för fulla muggar. Barnen lyckades såklart få mjöl precis överallt och tjatade ideligen om att de ville smaka av degen. Men till slut stod där ett vackert pepparkakshus med kritvit glasyr och fullt med färgglada M&M:s.

Själv fick jag ett infall och beslöt att föra pappas knäcktradition vidare. Kändes lite osäkert eftersom aussie-sirapen inte riktigt är som den svenska, samt att jag var tvungen att använda cupcake-formar som är tre gånger så stora som vanliga knäckformar. Gjorde till och med de traditionella skedklubborna! Om de blev goda? Säger bara MVG.

Johan, Tomoko och barnen kom någon timme senare med en lussebullsdeg i bakmaskinen. Det dröjde inte länge förrän det doftade gott av de gyllengula saffransbullarna. Därefter sattes grillen igång och vi hade en god och trevlig grillmiddag.

Avslutningsvis tog vi en kvällspromenad till en, i jultider välkänd, gata som ligger några kvarter från oss. Vartenda hus är översållat med blinkande ljus, tomtar och glittrande renar som rör sig. Nu snackar vi megasupertacky – men ändå fascinerande. Kändes som vi var med i en Hollywoodfilm. Barnen var alldeles förtrollade av alla glittrande lampor. Det var fullt av människor som strosade omkring och beundrade alla husen. Till och med glassbilen hade hittat dit och passade på att tjäna lite kosing på alla kvällsvandrare.

Som sagt var – detta kommer att bli en jul som inte liknar någon annan jul som vi varit med om.

Inga kommentarer: