onsdag 3 december 2008

Ekologiskt, tack!

För några veckor sedan frågade jag slaktaren Andrew om köttet han sålde var ekologiskt. Njäeh, det var något han hade testat i samband med att han hade öppnat butiken, men han hade släppt det ganska snabbt.
– Du vet, det spelar ju ingen roll ifall en bonde kör ekologiskt eftersom grannbonden inte gör det – och hans gifter kommer ju över till den ekologiska bonden när det regnar. Så varför ska jag betala mer för det köttet?

Man tror ju att öronen ska krulla ihop sig. Vi snackar 2008 (nästan 2009) och klimathotet har varit på alla löpsedlar hur länge som helst – och Andrew skyller på att grannbonden öser ut gifter, så då kan lika gärna alla bönder göra det. Och vi förväntas köpa det – bokstavligen.

Man ger ju nästan upp!

Men det finns ljusglimtar. Häromdagen trillade det in ett litet försynt mail från Albin på Sörmlandsslätten. Han och en kompis har dragit igång något som heter Ekologiska Kompaniet (www.ekologiskakompaniet.se) från vilket man kan köpa närproducerad mat (fraktas max 15 mil tror jag det var) om man bor i Stockholmsregionen. Inga kemiska tillsatser – bara bra mat, som dessutom bara ska säljas till de närboende. Som på den gamla goda tiden – fast i en uppgraderad version.

Ska baske mig tala om det för Andrew nästa gång jag går förbi. Det initiativet kan han sitta och filura över när han sitter på sin kammare och funderar på hur han ska kunna särskilja sig från de andra slaktarna som finns i grannkvarteren för att på så vis kunna kränga ännu fler korvar och stekar. Testa ekologiskt, Andrew!

PS! Gissa vem som har gjort det till en sport att hitta ekologiska alternativ till all mat? Och finns det inte i butiken, ja då leker man besvärlig kund och frågar. Alltid stressar det någon butikschef till handling.

2 kommentarer:

haboborna sa...

Bra jobbat, men akta dig så du inte blir ovän med alla handlare. Tänk på att julen närmar sig med korvar,skinkor,laxar, patéer, grisfötter, rödkål, spjäll, gröt, ål, köttbullar,snarr osv. För att inte glömma "lilla manasse". Det blir kanske ingenting av den varan om du fortsätter att terra handlarna. Får ni inte handla kan ni ju alltid gå ut i trädgården och plocka ihop ett ekologiskt julbord bestående av ödlor med krämigt spindelnät. Hugaligen!

Cilla sa...

Det sista tipset var inte så dumt. Lämnar åtminstone ingen hungrig på självaste julafton.

För övrigt blir det nog avsaknad av det mesta som återfinns på julbordet på Dannemansvägen i år. I 30-gradig värme tipsar alla om seafood, så det blir väl att sörpla snorloskor och suga på humrar kan jag tänka.

Lilla manassen är väl universell?