söndag 18 maj 2008

Överlägset zoo och hudcancerågren

Jonas och jag är helt överens; Sydneys zoo är helt klart i världsklass! Det vill inte säga lite av två personer som uppvisar en tydlig nördvarning vad gäller det gemensamma intresset att så snart tillfälle ges besöka zoon, akvarium och andra tillhåll för djur (Jonas är klart värst).

Taronga Zoo är lummigt, kuperat och vetter mot Sydneys sky line. Bedårande söta koalor (eller kålor, som Vilma kallar dem), gulliga wallabys (små kängurur) och charmiga... ja, vad kan nu de där små rackarna heta? Har ni sett Lejonkungen? I den finns det två roliga figurer som heter Timon och Pumba - det är de som sjunger Hakuuna matata. Timon - den lille krabaten - det är det djuret jag är ute efter!

Vi såg även en fascinerande fågelshow. Alvin blev dock lite besviken eftersom vi hade sålt in showen genom att berätta att "fåglarna ska göra lite tricks". Han trodde de skulle balansera bollar eller något annat fräsigt. Att de flög från ett ställe till ett annat på en given signal var det nog bara hans försäldrar som imponerades av.

Vi "missade" dock spindelshowen. Bara det faktum att man kan ha en show med dessa läskiga kryp får mig att rysa. Undrar vad de gör för konster, förutom att döda djurskötarna med sina giftiga bett?

Eftersom ett regnväder hade dragit förbi över natten var det lite kyligt till en början. Man känner att luften börjar bli så där höstklar. Dock värmer solen. Solen ja - man måste verkligen smörja in sig med solkräm året om. Vuxna bör ha minst solskyddsfaktor 30 och barnen 40. På vissa dagis får barnen en stämpel på armen när de kommer på morgonen som visar att de har smörjt in sig - annars får de inte gå ut på rasten. Vissa skolor har som regel att barnen måste ha solglasögon på sig. Gemensamt för alla är att barnen måste ha hattar på sig som skydd mot solen.

Berättade för kusin Johan och hans fru Tomoko hur det gick till när jag skulle "grunda" inför sommaren (gissningsvis gick jag i högstadiet): Fram med solstolen första varma vårdagen och på med bikinin. Den lätt blåtonade huden sprayades sedan med det egenhändigt blandade saltvattnet. Saltvattnet skulle vara sååååå effektivt att fånga solstrålarna med eftersom saltkristallerna förstärkte effekten. Sedan låg man där under några timmar tills huden antog en kräftröd nyans. Perfekt! Kalkylerade dessutom med att första grillningen skulle resultera i lite fjällning - men SEN skulle man bli brun. Röd först, brun sedan var logiken. VARFÖR STOPPADE NI MIG INTE; MAMMA OCH PAPPA??? Johan och Tomoko trodde inte sina öron. Snälla, säg att någon mer än jag saknade solvett på den tiden! Får hypokondriska attacker när jag tänker på hur farligt det är. Brrr.......

Inga kommentarer: