fredag 1 januari 2010

Gourmetavslutning på året

Jonas och Johan slog nästan knut på sig själva på nyårsaftonen och från köksregionen producerades det under flera timmar allehanda delikatesser till nyårsmiddagen. Vad sägs om egenhändigt kokta räkor, vitlöks-, chili- och koriandermarinerade räkor som brassades lite lätt på vår megastora grill, thailändska fiskkakor, friterade calamaris, pilgrimsmusslor och marinerad tonfisk som knappt touchade grillen för att därefter rullas i grovmalen peppar och sesamfrön. Till detta trollades det fram en handfull übermagiskt läckra såser. Allt tillagat från scratch med de bästa råvaror som Sydney kunde uppbringa.

För att säkerställa att vi skulle få njuta av dessa delikatesser gick J&J och Måns upp klockan sex (!) på morgonen och begav sig till fiskaffären – vi var nämligen övertygade om att kön dit skulle börja tidigt och ringla lång. När de kom fram till feskargubbarna möttes de av en undrande blick:
- Hur kom ni in?

De hade i stort sett själva bara hunnit sätta på sig sina förkläden och börjat langa fram skaldjuren. För att inte den arla starten skulle kännas överflödig (vilket den i själva verket var eftersom fiskdisken såg välfylld ut fem timmar senare när resten av maten inhandlades) letade de frenetiskt efter den svaga länken – tonfisken. Den skulle kanske eventuellt möjligtvis kunna ta slut!

Marie fixade fram 2000-talets bästa Gino till efterrätt och till tolvslaget drack vi skumpa och åt ostron.

Lallerstedt – släng dig i väggen!

I sista stund valde vi att hoppa över Sydneys niofyrverkeri som hade inneburit en omöjlig logistikövning eftersom det fyrverkeriet är omåttligt populärt och gator stängs av samtidigt som folkmassorna köar i timmar för att komma åt en liten gräsplätt. Manlys fyrverkeri gick dock inte av för hackor, och med tanke på att det är gångavstånd dit så var det dessutom enkelt att knalla dit med barnen.

Vid tolvslaget stod vi som fågelholkar framför tv:n och tittade på nyårsfyrverkeriet på Harbour Bridge med omnejd. De fantastiska stjärnkaskaderna ackompanjerades av musik och varade i nästan tjugo minuter. Eller som Måns sa nu i morse:
- Det såg ut som de brandbombade stan!

Så, tio timmar före Svedala firades det nya decenniet in med pompa och ståt.
Välkommen 2010!

Inga kommentarer: