söndag 26 oktober 2008

Discokalas

I det här landet satsar man på sina telningars kalas. Big time!

Alvins Star Wars-kalas med Jonas och mig utklädda till Star Wars-figurer, Star Wars-dansstopp och diverse Star Warsaktiga girlanger lite överallt kändes, efter dagen kalas, lite fjösigt. Vilma har nämligen varit på discokalas – med inhyrd dj/lekvärd!

Ett tjugotal barn i varierande ålder (många från Vilmas dagis) och nästan lika många föräldrar, samt gissningsvis födelsedagsbarnets mor- och farföräldrar var på plats. Medan barnen underhölls i vardagsrummet serverades det kakor och diverse dryck till de vuxna. (Så här långt kändes konceptet välbekant.)

Dj-tjejen var utrustad med headset och hade riggat både mickar och en ”ljuslåda” som blinkade lite discoaktigt. Vilma dansade glatt den första låten, men sedan suktade hon mest efter tårtan som stod så dekorativt i ett hörn. Den lilla nätta födelsedagstårtan bestod av tre våningar med färgglada cupcakes som dekoration runt tårtbollen högst upp. Runt om låg discokulor i alla regnbågens färger. Jag höll mig på behörigt avstånd till tårtan, eftersom jag hade på känn att en armbåge eller väska i bakverket hade gjort mindre succé.

Vilma har en osannolik förmåga att nästan bli ryggradslös när hon inte tycker att något är roligt. Axlarna sjunker ner så att händerna närapå når golvet och huvudet hänger tungt. Efter ytterligare tre danser började jag ana den pigga lilla gesten, men familjeäran klarade sig eftersom det var dags för en lek.

Ett paket skickades runt till barnen som satt i en ring och när musiken tystnade fick det barnet, i vars händer paketet låg, skala bort ett lager av papperet. Vilma såg med stora ögon hur barnen fick klubbor respektive godis, så förväntningarna var minst sagt skyhöga när musiken tystnade då hon höll i det. Hon himlade glatt med ögonbrynen mot mig och tog bort ett papperslager – bara för att upptäcka att hon hade fått en slimeaktig liten grön boll. Leendet dog.

Inte blev det bättre av att dj-tjejen delade ut klubbor till de barn som inte hade lyckats få någon present. Att godis/chips/tuggummi är hårdvaluta i en familj som stenhårt kör med fredagsmys och lördagsgodis kunde ju inte dj-tjejen veta.

Efter ett dignande fikabord och ytterligare dans samt fejktatuering, var det dags för barnen att få välja vilken färg man ville ha på den exklusiva godispåsen (bara påsen måste ha kostat en förmögenhet).

Summa summarum var det en nöjd Vilma som gav födelsedagsbarnet en kram som tack för kalaset.

Hm. Nästa födelsedagsbarn i familjen Borglin är Jonas. Undrar om han vill leka nonstop-leken eller ha discokalas?

Inga kommentarer: