söndag 22 juni 2008

Högtidligt IKEA-besök och midsommarfirande

I min familj har vi alltid sagt att om man har hicka så är det någon som tänker på en. Om det finns en uns gnutta sanning i detta så borde hela avlånga Sverige ha drabbats av jordskalv – vilken Sverigehelg vi har haft!

Det inleddes med ett IKEA-besök. Med Bamses dunderhits på högsta volym (Alvin var Bamse, Vilma var Lille Skutt, Jonas var Skalman och jag var Mini-hopp) så lotsade vår GPS-röst Patrik oss till det stora IKEA-varuhuset i Sydney.

Väl framme blev nog till och med Jonas lite uppspelt över tanken på att köpa knäckebröd och svenskt kaffe, så vi mer eller mindre rusade till IKEA-ingången när vi väl hade parkerat Eco Diablon på den gigantiska parkeringen.

Big mistake. Det tog oss nästan tjugo minuter att hitta bilskrället – extra knivigt eftersom hela Sydney verkar ha investerat i silvriga suvar. Till slut hittade Jonas och Alvin bilen (Vilma och jag letade i andra ändan av parkeringen).

Nåväl, tillbaka till IKEA-varuhuset. Barnen lämnades in på Småland, medan vi började snitsla oss fram mellan Billy bokhylla, mattan Toftbo och alla välsignade möbeltassar. Efter en timmes givanden och taganden (varför åker man inte hit själv?!) var det dags att hämta barnen och avnjuta den sedvanliga köttbullemenyn. Alvin var supernöjd med att äta svenska köttbullar (well, made in Melbourne – och det kanske köttbullarna vi äter hemma i Sverige också är??).

Bäst vi satt där och nästan lite högtidligt avnjöt köttbullarna och gräddsåsen fick plötsligt Jonas något drömskt i blicken.
- Vad vackert!

Bakom mig fanns en hel vägg med röda fiskebodar från Bohuslän. Vattnet glittrade och man kunde nästan förnimma doften av tång och tjära. Fiskmåsarnas skrik kan jag svära på att jag hörde. Sverige.

När vi sedan kom till själva Sverigeshopen gick vi fullkomligt lös på sill, knäckebröd, Estrellachips (!), köttbullar (de där Melbournetillverkade), lingon och lite annat smått och gott. 700 kronor fattigare – bara på maten – gick vi iväg och påbörjade biljakten.

Väl hemma förberedde vi oss för midsommarfirandet, fas ett. Redan en dag efter, men midsommarhumöret var på topp ändå. När Johan, Tomoko och barnen kom var midsommarbordet uppdukat. Tomokos Jansson frestelse smakade mumma!

Idag, söndag, inleddes fas två i midsommarfirandet. Sverigeklubben här i Sydney hade anordnat ett traditionellt midsommarfirande i den skandinaviska klubblokalen som ligger en kvart härifrån. Här möttes vi av män och kvinnor i landskapsdräkter, dragspelsmusik och de små grodorna.

Just de små grodorna ledde till lite huvudbry hos lilla Anna. Australiensiska grodor låter minsann inte kvack, kvack. Inte heller låter australiensiska grisar nöff, nöff. Hon var inte helt nöjd med hur de svenska djuren lät.

Någon i festkommittén hade nog bott lite väl länge utomlands, eftersom det även serverades glögg. Men, vädret var så svenskt midsommaraktigt man bara kunde tänka sig; sol och moln om vartannat och ganska kallt. Det enda som saknades var regnskurarna och myggen. Och det överlevde vi.

Så, om seismograferna i Svedala registrerade små skalv denna helg, så var det bara vi som tänkte på er alla!

Inga kommentarer: